Pazı sarması bizim evde pek
yapılmazdı, çünkü benden başka yiyen yoktu. Ama annem bazen
benim için çok az yapardı. Yemeye doyamadığım bir lezzet
gerçekten. Bir de bizim evde hatta ailede zeytinyağlı dolmalara
salça hiç konmaz. Ben de tam tersine salçalı severim. Bir de
başkasının yaptığı hep daha tatlı gelir ya çocuklara, bana da
öyle gelirdi. “Biz niye hiç salçalı yapmıyoruz dolmaları? Öyle
daha güzel oluyor” diye söylenir dururdum anneme :) Neyse ki pazı sarmasını eşim de çok seviyor ve artık
yemekleri ben yaptığım için dolmayı salçalı yapabiliyorum :) Şimdi, bu hafif ve yapımı son derece kolay tarifi sizlerle de
paylaşmak istiyorum...
Malzemeler:
- 4 demet pazı
- 2 adet soğan
- 1,5 su bardağı pirinç
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- Yarım tatlı kaşığı isot (isteğe bağlı)
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı şeker
- Yeteri kadar tuz
- Yarım çay bardağı sıvıyağ
Yapılışı:
Pazıların haşlanması;
Tencereye suyu koyup kaynatmaya
başlayalım. Yıkadığımız pazıları kaynamakta olan suya
koyalım, alt üst edip bekletmeden çıkaralım ve bir süzgeçe
koyup soğumaya bırakalım.
İç malzemenin hazırlanışı;
Küp küp doğradığımız soğanları
3-4 yemek kaşığı sıvı yağda kavurmaya başlayalım. Tuzunu,
şekerini ilave edip soğanlar pembeleşinceye kadar kavuralım.
Pirinci yıkayıp tencereye ekleyelim ve tane tane oluncaya kadar
kavurmaya devam edelim. Salçasını ilave edelim. Yarım su bardağı
su ekleyip altını kısalım ve pirinçler diri kalacak şekilde
suyunu çekene kadar pişirelim. Ocağı kapattıktan sonra
baharatlarını ilave edip soğumaya bırakalım. Pazılarımızı
tezgaha serelim, iç malzemeden her yaprağa bir tatlı kaşığı
koyup, yanlarını kapatıp saralım ve tencereye dizelim.
Sarmayı pişirmek için;
Tencereye dizdiğimiz sarmaların
üzerini geçmeyecek kadar su (yaklaşık 1,5-2 su bardağına
yakın), az miktarda tuz ve yarım çay bardağı sıvı yağ ekleyip
su kaynayana kadar normal, su kaynadıktan sonra kısık ateşte
suyunu çekene kadar pişirelim. Bu arada dolmaların dağılmaması
için üzerine bir tabak kapatalım. Pişen dolmalarımızı
soğuttuktan sonra servis edebilirsiniz. (Tercihen limon sıkarak da servis edebilirsiniz).
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder