7 Mart 2012 Çarşamba

Fırın sütlaç


Sütlaç, en sevdiğim sütlü tatlıdır ve bizim evde sık sık yapılır. Tabi tarçınlısının da tadı yabana atılamaz. Onun yeri başka zaten. Bu sütlaçları yaparken eşim, "hepsini fırına koyma, bazıları tarçınlı olsun" dedi. Ben de onun istediği gibi yarısını fırınladım yarısını da tarçınlı yemek üzere ayırdım. İşte bu enfes geleneksel sütlü tatlımızın tarifi…

Malzemeler (8 adet güveç kase için):
  •    1,5 litre süt
  •    Yarım su bardağı pirinç
  •    2 su bardağı toz şeker (tercihe göre biraz azaltılabilir)
  •    2 yemek kaşığı buğday nişastası
  •    1 paket vanilin

Yapılışı:
Öncelikle pirinci iyice yıkayalım ve küçük bir tencereye alıp, üzerini geçecek kadar su ile haşlayalım. Bu arada sütümüzü de ocağa koyup ısıtmaya başlayalım. Pirinç iyice yumuşadıktan sonra ısınmaya başlayan süte ilave edelim ve kaynamaya bırakalım. Sütümüz hafif kaynamaya başladığında ayrı bir kasede 2 yemek kaşığı nişastayı biraz soğuk su ve süt ile açalım ve kaynamakta olan süte ilave edelim. Daha sonra şekeri ve vanilyasını koyup iyice karıştırdıktan sonra (şeker iyice eridiğinde) ocaktan alıp kaselere paylaştıralım. Tercihe göre üzerlerine tarçın serpelim.

Fırında yapmak isterseniz;
Fırın tepsisinin içine 1-2 parmak su koyup ısıya dayanıklı sütlaç kaselerini tepsiye yerleştirelim. Önceden 200 dereceye getirdiğimiz fırında üzerleri kızarana kadar bekletelim. Oda ısısında soğuttuktan sonra buzdolabına koyup, soğuk olarak servis edelim.

Afiyet olsun...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder