Bu
aralar biraz tembellik ettiğimin farkındayım... Nedense hiçbir şeye
yetişemez oldum ve bloğumu da ihmal ediyorum :( Ama yavaş
yavaş silkinmem gerektiğini fark ederek dün yine mutfakta uzun bir
zaman geçirdim :) İrmik helvasını da ne zamandır denemek
istiyordum. Dün akşam yemeğine balık yapmaya karar verince bu
bahaneyle (balığın üstüne tatlı niyetine) irmik helvasını da
denemiş oldum ve bence gayet de güzel oldu. Eşim çok kavruk
sevmediği için ben biraz daha az kavurdum. Yapımı gerçekten çok
pratik olan bu tarifi denemenizi şiddetle tavsiye ederim. Bir de biz
çam fıstığı yerine cevizli sevdiğimiz için içine ceviz
ekledik. Tamamen sizin damak tadınıza kalmış.
- 2 su bardağı irmik
- 1,5 su bardağı şeker
- 2,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı su
- 100 gram tereyağ
- 2 avuç kadar ceviz (iri kırılmış) ya da 1-2 yemek kaşığı çam fıstığı
Hazırlanışı:
Yağı
eritip, irmiği rengi dönene dek kısık ateşte yağla kavuralım.
Bu arada bir başka tencerede suyu, sütü ve şekeri kaynatalım.
Kavrulan irmiklere cevizimizi ilave edip 1-2 dakika daha kavurmaya
devam ettikten sonra, kaynamış olan süt ve su karşımını
ekleyip tencerenin kapağını kapatalım ve suyunu çekmesini
bekleyelim. Güzelce demlenen irmik helvamızı üzerine tarçın
serperek ya da yanında dondurma ile servis edebilirsiniz.
Notlar:
- Bir dahaki sefere tamamını sütle yapacağım, çünkü bence öyle daha lezzetli oluyor.
- Fıstıklı yapacaksanız irmikle beraber kavurmanızı tavsiye ederim. Böylece irmiğin kavrulduğunu daha rahat anlayabilirsiniz. Fıstıklar renk değiştirdiğinde irmik de kavrulmuş demektir.Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder