Hani
bazen bir şeyi yapmayı çok istersiniz ama inadına olmaz ya işte
bu kurabiyeler de benim için öyleydi... Çocukluğumda bir kez
anneannemin direktifleri ile yapmıştım ve çok da güzel
olmuşlardı, ama daha sonra evlenene kadar neredeyse hiç
denememiştim. Meğer eşimin en sevdiği şeymiş elmalı kurabiye
ve elmalı turta... Ne yapıp edip öğrenmeliydim. Birkaç denemem
oldu, fena da olmadılar aslında. Ama böyle yumuşacık, insanın
ağzına atınca eriyecek bir kurabiye olmuyordu bir türlü...
Birşeyler yanlıştı ama ne?.. Aslında kayınvalidemin çok
başarılı bir tarifi vardı ama ondan da almak kısmet olmamıştı
bir türlü. Bu arayış baya bir sürdü diyebilirim, ta ki Müge
ablanın blogunu keşfedinceye kadar (hunerlibayanlar.blogspot.com)... Sevgili Müge ablanın tarifi tam benim aradığım tarifti :) Onunla tanışmamız da bu kurabiyeler sayesinde oldu diyebilirim.
Henüz yüz yüze görüşemedik ama maillerinde bile o kadar sıcak,
o kadar cana yakın biri ki... Tarif için bir kere daha teşekkürler
Müge ablacığım :) Ben tarifte kendi damak tadımıza göre ufak
tefek bir takım değişiklikler yaptım ve kendi yaptığım şekli
ile tarifimi yazıyorum. Tarifin orijinal haline buradan
bakabilirsiniz:
http://hunerlibayanlar.blogspot.com/2010/04/elmal-uzumlu-corek.html.
Siz de bu harika tarifi denemek istersiniz belki...
Malzemeler:
Hamuru
için;
- 100
gr. tereyağ (yaklaşık 3 yemek kaşığı)
- 1
çay bardağı pudra şekeri
- 2
su bardağı un
- 1
adet yumurta
- 1
paket kabartma tozu
İç
harcı için;
- 1
tatlı kaşığı tarçın
- 1
çay bardağı toz şeker
- 3
yemek kaşığı su
- Yarım
çay bardağı ceviz (iri kırılmış)
Yapılışı:
İlk
olarak elmaların kabuklarını soyup, rendeleyelim. Bir teflon
tavaya elmaları, tarçını, şeker ve suyu koyup orta ateşte
pişirelim (Elmalar iyice yumuşamalı ve hatta hafif karamelize
olmalı). Hazırladığımız iç harcı soğumaya bıraktıktan
sonra hamurumuzu hazırlamaya başlayalım. Oda ısısında yumuşamış
olan tereyağını, pudra şekeri ile çok az yoğuralım. Daha sonra
yumurtayı ilave edip biraz daha yoğuralım. Son olarak karışıma
kabartma tozu ve unu birlikte eleyerek ekleyip yoğurmaya devam
edelim (Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı). Hamurdan küçük
parçalar koparıp unlanmış tezgahta biraz ince olacak şekilde
açın. Bir bardak ağzı yardımı ile hamurdan yuvarlaklar kesip,
ortasına iç harcımızdan koyalım ve harcın üzerine de 1-2 küçük
parça ceviz ekleyip hamurun iki ucunu birbirine kapatalım. Hamur
bitene kadar aynı işleme devam edelim. Kurabiyelerimizi yağlı
kağıt serili fırın tepsisine dizelim ve önceden ısıtılmış
fırında altı ve üstü hafif kızarana kadar pişirelim. Fırından
çıktıktan kısa bir süre sonra üzerine pudra şekeri serpip
servis edelim.
Not:
Ben cevizleri elmalı harca ilave etmeyip, daha sonra kurabiyeleri
hazırlarken içine koymayı tercih ediyorum. Çünkü cevizlerin
kavrulmuş kokusu çok hoşumuza gitmedi bizim. Tercih sizin tabi,
isterseniz elmalı harç piştikten sonra ocağı kapatmanıza yakın
cevizleri ilave edip 1-2 dakika karıştırıp ocağı
kapatabilirsiniz. Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder