3 Nisan 2012 Salı

Elmalı kurabiye


Hani bazen bir şeyi yapmayı çok istersiniz ama inadına olmaz ya işte bu kurabiyeler de benim için öyleydi... Çocukluğumda bir kez anneannemin direktifleri ile yapmıştım ve çok da güzel olmuşlardı, ama daha sonra evlenene kadar neredeyse hiç denememiştim. Meğer eşimin en sevdiği şeymiş elmalı kurabiye ve elmalı turta... Ne yapıp edip öğrenmeliydim. Birkaç denemem oldu, fena da olmadılar aslında. Ama böyle yumuşacık, insanın ağzına atınca eriyecek bir kurabiye olmuyordu bir türlü... Birşeyler yanlıştı ama ne?.. Aslında kayınvalidemin çok başarılı bir tarifi vardı ama ondan da almak kısmet olmamıştı bir türlü. Bu arayış baya bir sürdü diyebilirim, ta ki Müge ablanın blogunu keşfedinceye kadar (hunerlibayanlar.blogspot.com)... Sevgili Müge ablanın tarifi tam benim aradığım tarifti :)  Onunla tanışmamız da bu kurabiyeler sayesinde oldu diyebilirim. Henüz yüz yüze görüşemedik ama maillerinde bile o kadar sıcak, o kadar cana yakın biri ki... Tarif için bir kere daha teşekkürler Müge ablacığım :)   Ben tarifte kendi damak tadımıza göre ufak tefek bir takım değişiklikler yaptım ve kendi yaptığım şekli ile tarifimi yazıyorum. Tarifin orijinal haline buradan bakabilirsiniz: http://hunerlibayanlar.blogspot.com/2010/04/elmal-uzumlu-corek.html. Siz de bu harika tarifi denemek istersiniz belki...

Malzemeler:

Hamuru için;
    - 100 gr. tereyağ (yaklaşık 3 yemek kaşığı)
    - 1 çay bardağı pudra şekeri
    - 2 su bardağı un
    - 1 adet yumurta
    - 1 paket kabartma tozu

İç harcı için;
    - 2 adet orta boy elma
    - 1 tatlı kaşığı tarçın
    - 1 çay bardağı toz şeker
    - 3 yemek kaşığı su
    - Yarım çay bardağı ceviz (iri kırılmış)

Yapılışı:

İlk olarak elmaların kabuklarını soyup, rendeleyelim. Bir teflon tavaya elmaları, tarçını, şeker ve suyu koyup orta ateşte pişirelim (Elmalar iyice yumuşamalı ve hatta hafif karamelize olmalı). Hazırladığımız iç harcı soğumaya bıraktıktan sonra hamurumuzu hazırlamaya başlayalım. Oda ısısında yumuşamış olan tereyağını, pudra şekeri ile çok az yoğuralım. Daha sonra yumurtayı ilave edip biraz daha yoğuralım. Son olarak karışıma kabartma tozu ve unu birlikte eleyerek ekleyip yoğurmaya devam edelim (Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı). Hamurdan küçük parçalar koparıp unlanmış tezgahta biraz ince olacak şekilde açın. Bir bardak ağzı yardımı ile hamurdan yuvarlaklar kesip, ortasına iç harcımızdan koyalım ve harcın üzerine de 1-2 küçük parça ceviz ekleyip hamurun iki ucunu birbirine kapatalım. Hamur bitene kadar aynı işleme devam edelim. Kurabiyelerimizi yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim ve önceden ısıtılmış fırında altı ve üstü hafif kızarana kadar pişirelim. Fırından çıktıktan kısa bir süre sonra üzerine pudra şekeri serpip servis edelim.

Not: Ben cevizleri elmalı harca ilave etmeyip, daha sonra kurabiyeleri hazırlarken içine koymayı tercih ediyorum. Çünkü cevizlerin kavrulmuş kokusu çok hoşumuza gitmedi bizim. Tercih sizin tabi, isterseniz elmalı harç piştikten sonra ocağı kapatmanıza yakın cevizleri ilave edip 1-2 dakika karıştırıp ocağı kapatabilirsiniz. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder