Bakla
da benim önceden yemediğim yiyecekler arasındaydı. Düşünüyorum
da, ne çok yemediğim yemek varmış meğer... İnsanın yaşı
ilerledikçe damak tadı da değişiyor gerçekten. Daha önce de
eskiden yemediğim bir çok yemeği artık severek yediğimden
bahsetmiştim. Baklayı bizim evde sadece annem severdi ve kadıncağız
kendine göre yapar yerdi. Evlendikten sonra annem, bize geldiği bir
gün bakla yemeği yapmış. Eşimle birlikte yerlerken, "bir de ben
bakayım şunun tadına" dedim ve o zamana kadar kendimi bu tattan
mahrum bırakmış olduğum için kendime baya bir kızdım :( Tadı
harikaydı ve o günden bu yana her fırsatta yiyorum, ama kendim ilk
defa yaptım. Bence gayet de güzel oldu. Ayrıca yapımı da çok
kolay. Bu sağlıklı lezzeti denemeyen varsa mutlaka denesin derim
:)
Bu arada, aman baklayı fazla kaçırmayın! Uyku yapıyormuş, hatta duyduğuma göre çok fazla yendiğinde zehirleyebiliyormuş bile!.. Doğada herşeyin azı karar, çoğu zarar değil midir zaten?..
Bu arada, aman baklayı fazla kaçırmayın! Uyku yapıyormuş, hatta duyduğuma göre çok fazla yendiğinde zehirleyebiliyormuş bile!.. Doğada herşeyin azı karar, çoğu zarar değil midir zaten?..
- Yarım kg bakla
- 2 orta boy kuru soğan
- Yarım demet dereotu
- 1 adet kesme şeker
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Tuz
- Sıcak su
- 1-2 diş sarımsak
Yapılışı:
Soğanları
ve ikiye bölünmüş sarımsakları sıvıyağda kavuralım. 1 yemek
kaşığı unu ilave edip kavurmaya devam edelim. Yıkanmış baklayı
da ekleyip biraz karıştırdıktan sonra şekerini, tuzunu ve
üzerini geçmeyecek kadar sıcak suyunu ilave edip kısık ateşte
pişirelim. Pişmesine yakın 1 yemek kaşığı limon suyu ve
doğranmış dereotunu ekleyelim. İyice piştikten sonra ocağı
kapatalım. Oda ısısına geldikten sonra buzdolabına kaldıralım.
Sarımsaklı yoğurt ile servis etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca taze
dereotuyla üzerini süsleyebilirsiniz.
* Baklaların kararmaması için, baklaları temizlerken 1 litre suya
1,5 yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı limon suyunu ekleyip
karıştıralım ve yıkayıp temizlediğimiz baklaları içine
atalım. 10 dakika beklettikten sonra yıkayalım.
* Pişmesi bir saate
yakın sürüyor. Pişerken suyu azalırsa bir miktar daha su
ekleyebilirsiniz.
Afiyet
olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder