5 Nisan 2012 Perşembe

Zeytinyağlı bakla



Bakla da benim önceden yemediğim yiyecekler arasındaydı. Düşünüyorum da, ne çok yemediğim yemek varmış meğer... İnsanın yaşı ilerledikçe damak tadı da değişiyor gerçekten. Daha önce de eskiden yemediğim bir çok yemeği artık severek yediğimden bahsetmiştim. Baklayı bizim evde sadece annem severdi ve kadıncağız kendine göre yapar yerdi. Evlendikten sonra annem, bize geldiği bir gün bakla yemeği yapmış. Eşimle birlikte yerlerken, "bir de ben bakayım şunun tadına" dedim ve o zamana kadar kendimi bu tattan mahrum bırakmış olduğum için kendime baya bir kızdım :(  Tadı harikaydı ve o günden bu yana her fırsatta yiyorum, ama kendim ilk defa yaptım. Bence gayet de güzel oldu. Ayrıca yapımı da çok kolay. Bu sağlıklı lezzeti denemeyen varsa mutlaka denesin derim :)
Bu arada, aman baklayı fazla kaçırmayın! Uyku yapıyormuş, hatta duyduğuma göre çok fazla yendiğinde zehirleyebiliyormuş bile!.. Doğada herşeyin azı karar, çoğu zarar değil midir zaten?..

Malzemeler:
  • Yarım kg bakla
  • 2 orta boy kuru soğan
  • Yarım demet dereotu
  • 1 adet kesme şeker
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Tuz
  • Sıcak su
  • 1-2 diş sarımsak

Yapılışı:

Soğanları ve ikiye bölünmüş sarımsakları sıvıyağda kavuralım. 1 yemek kaşığı unu ilave edip kavurmaya devam edelim. Yıkanmış baklayı da ekleyip biraz karıştırdıktan sonra şekerini, tuzunu ve üzerini geçmeyecek kadar sıcak suyunu ilave edip kısık ateşte pişirelim. Pişmesine yakın 1 yemek kaşığı limon suyu ve doğranmış dereotunu ekleyelim. İyice piştikten sonra ocağı kapatalım. Oda ısısına geldikten sonra buzdolabına kaldıralım. Sarımsaklı yoğurt ile servis etmenizi tavsiye ederim. Ayrıca taze dereotuyla üzerini süsleyebilirsiniz.

Notlar:
Baklaların kararmaması için, baklaları temizlerken 1 litre suya 1,5 yemek kaşığı un ve 1 yemek kaşığı limon suyunu ekleyip karıştıralım ve yıkayıp temizlediğimiz baklaları içine atalım. 10 dakika beklettikten sonra yıkayalım.

*  Pişmesi bir saate yakın sürüyor. Pişerken suyu azalırsa bir miktar daha su ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder