Bu
pastayı eşimin ailesinin yeni aldığı ve ofis olarak
kullanacağımız yer için yaptım. Bu arada bu benim ilk şeker
hamurlu pastam ve bence ilk denemeye göre gayet başarılı bir
pasta oldu. Ama daha iyi olması için kursa da gideceğim. Sevgili
ailem hayırlı uğurlu olsun inşallah, bu pasta gibi tatlı, güzel
bir hayat diliyorum her birinize... Allah hayırlı kazançlar nasip
etsin :) Bu arada, pastanın pandispanyasının tarifi sevgili Müge
ablaya ait. Şimdi gelelim tarifimize... (Tarifi uygularken sadece
şeker miktarı ile oynama yaptım ve sizinle kendi uyguladığım
şeklini paylaşıyorum)
Malzemeler
(24 cm’lik kalıp için):
Pandispanya
için;
- 4 adet yumurta
- 3 kahve fincanı toz şeker
- 4 kahve fincanı un
- 1 kahve fincanı yoğurt
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı kaynar su
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Pasta
kreması için;
- 4 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı nişasta (buğday nişastası kullandım)
- 3 yemek kaşığı un
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 paket toz krem şanti
- 1 yemek kaşığı tereyağ
İç
malzemesi;
- 3-4 adet muz
- 1 su bardağı damla çikolata (isteğe göre artırılabilir)
- Pandispanyayı ıslatmak için süt
Yapılışı:
Pandispanya
yapılışı;
Yumurta
aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar
çırpalım. Şekerin yarısını ekleyip, şeker eriyinceye kadar
çırpmaya devam edelim. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını,
kalan şeker ve sıcak su ile 5-6 dakika şeker eriyinceye kadar
çırpalım ve sıvı yağı da ekleyip çok az daha çırpalım.
Kuru malzemelerimizi (un, kabartma tozu ve vanilini) birlikte eleyip
yumurta akları ve sarıları ile birleştirelim ve yine çok az
çırpalım. Tabanına yağlı kağıt serilmiş olan kelepçeli
kalıbımıza dökelim ve önceden ısıtılmış fırında 45-50
dakika pişirelim. Kürdan testi yaparak pişip pişmediğini kontrol
edebilirsiniz.
Not:
Ben pandispanyamı bu ölçülerle 22 cm’lik kalıpta yaptım ve
keki biraz fazla gibi geldi bana. Bir sonraki yapışımda ben de 24
cm’lik kalıpta deneyeceğim.
Kremanın
yapılışı;
Krem
şanti ve tereyağ dışındaki tüm kuru malzemeyi bir tencereye
koyalım. Ocağın altını açalım ve yavaş yavaş sütünü
ilave edip muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak
pişirelim. Ocağın altını kapatmadan tereyağını koyalım ve
karıştırıp ocağı kapatalım, biraz ılınmaya bırakalım.
Ilınan kremaya kremşantiyi de ilave edip çırpalım ve soğumaya
bırakalım.
Not:
Kremşanti yerine bir paket vanilin de koyabilirsiniz. Eğer vanilin
koyacaksanız ocağı kapattıktan hemen sonra vanilini ekleyip
kremayı soğumaya bırakabilirsiniz. Yumurta sarısı da koyuluyor
aslında ama ben kokusundan hoşlanmadığım için eklemiyorum.
Bence hiç gerek yok :)
Pastanın
yapılışı;
Pandispanyamızı
bir ip ya da bıçak yardımı ile enine üçe bölelim. Pastayı
yapacağımız tabağın üzerine kelepçeli kalıbımızı
yerleştirelim. Pandispanyanın bir katını içine koyalım, üzerini
sütle ıslatalım ve kremamızın yarısını döküp eşit bir
şekilde dağıttıktan sonra üzerine muz dilimlerini ve damla
çikolataları serpelim. Daha sonra ikinci katı da koyup sütle
ıslatalım ve yine kremamızı, muz dilimlerini ve damla
çikolatalarımızı koyup son katı da koyduktan sonra yine sütle
ıslatalım ve soğuması için buzdolabına kaldıralım.
Not:
Kremayı koyarken yanlardan akmasını engellemek, daha iyi şekil
vermek ve temiz çalışmak için pastayı
kelepçeli kalıp içinde yapmak daha iyi oluyor. Ayrıca kremamdan
çok az artırdım ve son katın üzerine de çok ince bir tabaka
sürdüm. Bu arada şunu da söylemeliyim; pandispanyayı, pastayı
yapmadan bir gün önce yaparsanız çok daha iyi oluyor, benden
söylemesi...
Pastamızı
soğuması için dolaba bıraktıktan sonra biz de şeker hamurumuzu
açalım ve kelepçesini çıkardığımız pastamızı güzelce
şeker hamuruyla kaplayalım. Ve istediğimiz şekilde süsleyelim.
Ben bu haliyle çok sevdim ve daha fazla süslemek istemedim. Gerisi
tamamen sizin hayal gücünüze kalmış...
Not:
Benim acelem olduğu için ben hepsini aynı gün yaptım. Ama
pandispanyayı bir gece önceden yapıp bir gün sonra süslerseniz
ve hatta pastayı şeker hamuru ile süslemeden önce, yine bir gece
buzdolabında bekletip ertesi gün kaplarsanız (ya da gündüz
dolaba koyup akşam da şeker hamuru ile kaplayabilirsiniz, burada
önemli olan kremanın biraz donması) bence çok daha iyi olacaktır.
Çünkü ben, pasta kendini çok fazla toplayamadan bu işlemleri
yaptım ve kreması daha donmadığı için kaplama sırasında arada
aktı ve beni biraz zorladı diyebilirim. Ama sonuç olarak ortaya
gerçekten çok güzel bir pasta çıktı. Önemli olan da bu değil
mi?.. Umarım siz de dener ve memnun kalırsınız.
Afiyet
olsun...
Tadina bakmak kismet olmadi ama kesin guzel olmustur. ellerine saglik.
YanıtlaSil