17 Nisan 2012 Salı

Şeker hamurlu pasta


Bu pastayı eşimin ailesinin yeni aldığı ve ofis olarak kullanacağımız yer için yaptım. Bu arada bu benim ilk şeker hamurlu pastam ve bence ilk denemeye göre gayet başarılı bir pasta oldu. Ama daha iyi olması için kursa da gideceğim. Sevgili ailem hayırlı uğurlu olsun inşallah, bu pasta gibi tatlı, güzel bir hayat diliyorum her birinize... Allah hayırlı kazançlar nasip etsin :)  Bu arada, pastanın pandispanyasının tarifi sevgili Müge ablaya ait. Şimdi gelelim tarifimize... (Tarifi uygularken sadece şeker miktarı ile oynama yaptım ve sizinle kendi uyguladığım şeklini paylaşıyorum)


Malzemeler (24 cm’lik kalıp için):

Pandispanya için;
  • 4 adet yumurta
  • 3 kahve fincanı toz şeker
  • 4 kahve fincanı un
  • 1 kahve fincanı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı kaynar su
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Pasta kreması için;
  • 4 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı nişasta (buğday nişastası kullandım)
  • 3 yemek kaşığı un
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket toz krem şanti
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
İç malzemesi;
  • 3-4 adet muz
  • 1 su bardağı damla çikolata (isteğe göre artırılabilir)
  • Pandispanyayı ıslatmak için süt

Yapılışı:

Pandispanya yapılışı;
Yumurta aklarını cam bir kasede krem şanti kıvamına gelinceye kadar çırpalım. Şekerin yarısını ekleyip, şeker eriyinceye kadar çırpmaya devam edelim. Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şeker ve sıcak su ile 5-6 dakika şeker eriyinceye kadar çırpalım ve sıvı yağı da ekleyip çok az daha çırpalım. Kuru malzemelerimizi (un, kabartma tozu ve vanilini) birlikte eleyip yumurta akları ve sarıları ile birleştirelim ve yine çok az çırpalım. Tabanına yağlı kağıt serilmiş olan kelepçeli kalıbımıza dökelim ve önceden ısıtılmış fırında 45-50 dakika pişirelim. Kürdan testi yaparak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
Not: Ben pandispanyamı bu ölçülerle 22 cm’lik kalıpta yaptım ve keki biraz fazla gibi geldi bana. Bir sonraki yapışımda ben de 24 cm’lik kalıpta deneyeceğim.

Kremanın yapılışı;
Krem şanti ve tereyağ dışındaki tüm kuru malzemeyi bir tencereye koyalım. Ocağın altını açalım ve yavaş yavaş sütünü ilave edip muhallebi kıvamına gelene kadar sürekli karıştırarak pişirelim. Ocağın altını kapatmadan tereyağını koyalım ve karıştırıp ocağı kapatalım, biraz ılınmaya bırakalım. Ilınan kremaya kremşantiyi de ilave edip çırpalım ve soğumaya bırakalım.
Not: Kremşanti yerine bir paket vanilin de koyabilirsiniz. Eğer vanilin koyacaksanız ocağı kapattıktan hemen sonra vanilini ekleyip kremayı soğumaya bırakabilirsiniz. Yumurta sarısı da koyuluyor aslında ama ben kokusundan hoşlanmadığım için eklemiyorum. Bence hiç gerek yok :)

Pastanın yapılışı;
Pandispanyamızı bir ip ya da bıçak yardımı ile enine üçe bölelim. Pastayı yapacağımız tabağın üzerine kelepçeli kalıbımızı yerleştirelim. Pandispanyanın bir katını içine koyalım, üzerini sütle ıslatalım ve kremamızın yarısını döküp eşit bir şekilde dağıttıktan sonra üzerine muz dilimlerini ve damla çikolataları serpelim. Daha sonra ikinci katı da koyup sütle ıslatalım ve yine kremamızı, muz dilimlerini ve damla çikolatalarımızı koyup son katı da koyduktan sonra yine sütle ıslatalım ve soğuması için buzdolabına kaldıralım.
Not: Kremayı koyarken yanlardan akmasını engellemek, daha iyi şekil vermek ve temiz çalışmak için pastayı kelepçeli kalıp içinde yapmak daha iyi oluyor. Ayrıca kremamdan çok az artırdım ve son katın üzerine de çok ince bir tabaka sürdüm. Bu arada şunu da söylemeliyim; pandispanyayı, pastayı yapmadan bir gün önce yaparsanız çok daha iyi oluyor, benden söylemesi...

Pastanın şeker hamuru ile kaplanması;
Pastamızı soğuması için dolaba bıraktıktan sonra biz de şeker hamurumuzu açalım ve kelepçesini çıkardığımız pastamızı güzelce şeker hamuruyla kaplayalım. Ve istediğimiz şekilde süsleyelim. Ben bu haliyle çok sevdim ve daha fazla süslemek istemedim. Gerisi tamamen sizin hayal gücünüze kalmış...





Not: Benim acelem olduğu için ben hepsini aynı gün yaptım. Ama pandispanyayı bir gece önceden yapıp bir gün sonra süslerseniz ve hatta pastayı şeker hamuru ile süslemeden önce, yine bir gece buzdolabında bekletip ertesi gün kaplarsanız (ya da gündüz dolaba koyup akşam da şeker hamuru ile kaplayabilirsiniz, burada önemli olan kremanın biraz donması) bence çok daha iyi olacaktır. Çünkü ben, pasta kendini çok fazla toplayamadan bu işlemleri yaptım ve kreması daha donmadığı için kaplama sırasında arada aktı ve beni biraz zorladı diyebilirim. Ama sonuç olarak ortaya gerçekten çok güzel bir pasta çıktı. Önemli olan da bu değil mi?.. Umarım siz de dener ve memnun kalırsınız.

Afiyet olsun...

1 yorum:

  1. Tadina bakmak kismet olmadi ama kesin guzel olmustur. ellerine saglik.

    YanıtlaSil