29 Kasım 2012 Perşembe

Aşure...

Evet, Muharrem ayı yani nam-ı diğer aşure ayı geldi... Eşim ve ben aşureyi gerçekten çok seviyoruz. İki senedir aşure yapıyorum ve hatta bu sene fazla fazla yapıp babamla memleketim Ordu'ya bile gönderdim :)
Buyurun aşure tarifine...






Malzemeler:
  • Yarım kilo buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı fasulye
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 6-7 adet kuru incir (biraz daha konabilir ama rengini karartır diye beni korkuttukları için ben az koydum)
  • 200 gr kadar kuru kayısı (gün kurusu ve kükürtlü dedikleri sarı olanı karıstırarak yaptım)
  • Bir çimdik tuz
  • 1 tatlı kaşığına yakın tarçın (Pişerken buğdayın içine konulacak)
  • Su
  • 7-8 adet karanfil
  • 1 kg şeker
  • İsteğe göre 1-2 çorba kaşığı gül suyu (ben koymadım)

Yapılışı:
Bir gece önceden buğdayı suya koydum. Ertesi gün akşam işten döndüğümde (yaklaşık 20 saat kadar suda kaldı buğday, ama 8-9 saat yeterli olacaktır) suyunu değiştirip üzerini dört parmak geçecek kadar su ile ateşe koydum. Ara ara karıştırarak pişirmeye başladım ve suyu azaldıkça da sıcak su ilave ettim. Yaklaşık olarak 1 saat 15 dakikada buğdaylar pişti. Ondan sonra, içine nohut ve fasulyeleri ilave edip 5-10 dakika kadar daha pişirmeye devam ettim.

Bu arada küp küp doğradığım kayısıları, incirleri ve kuru üzümleri bir kaç sefer yıkadım ve ayrı bir tencerede incir, kuru kayısı, kuru üzüm ve karanfilleri üzerini çok az geçecek kadar su ile bir taşım pişirdim ve onları da pişen buğdayın içine kattım (suyu ile birlikte). Bütün malzemeleri ilave edip, bir çimdik tuzu ve bir tatlı kaşığı kadar tarçını da (çubuk tarçın da olabilir ama ben toz olarak ilave ettim) buğdaya ilave ettikten sonra yavaş yavaş arada tadını kontrol ederek şekerini ilave ettim. Çok tatlı olana kadar ekledim (soğuyunca tadı biraz daha azalıyor çünkü). Toplamda tam 1 kg şeker eklemiş oldum. Ve karıştırarak pişirmeye devam ettim.

Aşurenin kıvamı bence tamamen sizin isteğinize kalmış. Eşim çok sulu sevmediği için ben biraz daha katı yaptım. Tadını devamlı kontrol ettiğim için şeker malzemelere iyice geçtiğinde altını kapatıp kaselere aldım. Süslemek için üzerine tarçın, ceviz, fındık, küp küp doğranmış kuru incir ve gün kurusu kayısı koyup servise hazır hale getirdim.

Not: Biz kuş üzümü sevmediğimiz için eklemedim ama siz ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun :)





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder