21 Ocak 2013 Pazartesi

Kızılcık tarhanası çorbası

Bu çorbayı ilk olarak kayınvalidemlerde tattım. Daha önce tadını hiç bilmediğim bir çorbaydı ve ben baya bir ön yargılıydım. Ama ilk tadışta gerçekten çok beğendim. Bu arada eşimin de en çok sevdiği çorbalardan biri kızılcık tarhanası... Eşim Düzce/Akçakoca’lı olduğu için orada çok sık yapılan bir çorbaymış. Nasıl yapıldığını internette biraz araştırdıktan sonra, kayınvalideme de sordum ve aynen uyguladım. Sonuç en az onunki kadar güzeldi...

İnternette tarifini araştırırken kızılcığın faydalarına da baktım biraz. Bolu-Düzce yemek kültüründe ayrı bir yeri olduğunu ve ilaç niyetine de kullanıldığını okudum. Ayrıca soğuk algınlığı ve gripten de koruduğu yazıyordu. Mideniz mi bulanıyor, kendinizi halsiz mi hissediyorsunuz, hemen bir tabak bu çorbadan yiyin ve görün etkisini... Gerçekten inanılmaz!.. Kızılcık tarhanası çorbasının biraz ekşimsi bir tadı, pembemsi bir rengi ve mis gibi bir kokusu var.

Hatta o yörede kızılcıkla ilgili anlatılan şöyle bir hikaye de var:


Hızır Aleyhisselam Dörtdivan-Tekke sırtlarına gelmiş, Bolu’ya da şifa vermek için gelecek iken yoldan geri dönmüş. Soranlara da demiş ki; “Onların bana ihtiyacı yok. Oranın şifası zaten tüm arazide bulunan kızılcık ağaçlarıdır”...

Kıssadan hisse... Sanırım bu hikaye, kızılcıktan yapılan bu çorbanın ne kadar sağlıklı ve şifa dolu bir çorba olduğunu anlatmak için yeterlidir. Eğer siz de denemek isterseniz işte tarifi...

Malzemeler:
  • 5 yemek kaşığı kızılcık tarhanası
  • 5 su bardağı su
  • 2 adet orta boy domates
  • 2-3 diş sarımsak (damak tadına göre artırılabilir)
  • Biraz sıvıyağ
  • 1-2 yemek kaşığı sirke
  • 1 adet soğan
  • Tuz

Yapılışı:

Öncelikle domatesleri ve sarımsakları rendeleyelim ve bir miktar sıvıyağda kavuralım. Bu sırada sirkeyi de ilave edebilirsiniz. Beş su bardağı suyu üzerlerine ekleyelim. Su kaynadıktan sonra ayrı bir yerde tarhanayı bir bardak su ile açalım ve bir adet bütün soğanla birlikte kaynayan suya ilave edelim. Sürekli karıştırarak kaynatalım. İyice kaynayan ve kıvama gelen çorbaya tuzunu da ilave edip altını kapatalım ve bütün soğanı içinden alalım. Üzerine karabiber serperek servis edebilirsiniz.

Şifa olsun...

1 yorum:

  1. su yerine köy tavuğunun suyu kullanılırsa çok mükemmel bir lezzet karşımıza çıkıyor.:)

    YanıtlaSil